Veel mensen kennen het wel. Je staat op, pakt je telefoon van de lader en ineens: ‘Huh, hij is niet opgeladen?’. Stof kan hier de grote oorzaak van zijn. Electroweb legt uit hoe je je telefoon stof vrij maakt en houdt.

Hoe komt er stof in mijn telefoon?

Je telefoon moet je eigenlijk net zo behandelen als alle andere spullen in je huis waar stof in kruipt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, kom je stof tegen op de meest gekke plaatsen, dus ook in je telefoon of ander apparaat. Recent schreven we al een blog over hoe je stof uit je laptop krijgt.

Vaak merk je er niks van dat er stof in je telefoon zit. Toch is een smartphone met al zijn gaatjes en ingangen ideaal voor stof om in op te hopen. Dit hoeft geen obstakel te zijn, totdat je telefoon ineens niet meer op kan laden of je oortjes geen geluid meer afspelen door de hoeveelheid stof in de gaten.

Stofproblemen zijn met name bekend bij iPhones, maar gelukkig zijn de oplossingen vrij simpel en hoef je je normaliter geen zorgen te maken dat je plots op zoek moet naar een andere telefoon. Onderstaand de belangrijkste tips bij het stofvrij maken van je smartphone.

Hoe verwijder ik het?

Dit kan je in principe heel simpel thuis doen, met een tandenstoker of ander klein dun voorwerp als een paperclip. Pas op: doe rustig met scherpe randjes, want je kan je telefoon beschadigen door té wild in de laaddock te peuteren. Ook kun je een stofzuiger gebruiken om je smartphone stofvrij te maken, maar ook hiermee moet je oppassen. Je wil namelijk niet dat je telefoon in zijn geheel in de stofzuigerzak verdwijnt.

Professionele reparateurs gebruiken vaak een spuitbus met perslucht om een smartphone op te schonen. Ook hierbij geldt een maar, want je dient de telefoon rechtop te houden als je met de spuitbus richt op de telefoon. Anders kan er namelijk water uitkomen.