Er zijn weinig dingen vervelender dan een laptop die veel geluid maakt. Zit je net in die belangrijke Skype-call, bromt je laptop ineens op achtergrond. Zzzz, alsof de Spaceshuttle vertrekt. Je hoort je baas of leraar al bijna zeggen: ‘Wiens computer stijgt op?’ Wij bieden enkele oplossingen die een lawaaiige laptop kunnen voorkomen.

Oorzaken/oplossingen voor een lawaaiige laptop

Als jij hard aan het werk bent, is je laptop dat waarschijnlijk ook. Jijzelf moet ook stoom afblazen door middel van pauzes of een slok water of koffie, maar dat geldt zeker ook voor je laptop. Onderstaand kun je vinden waarom je laptop mogelijk zo’n raar geluid maakt.

Openstaande processen

Des te meer programma’s je open hebt staan, des te meer programma’s je laptop als het ware moet verwerken. Terwijl een deel van die programma’s waarschijnlijk zonder reden openstaan, en dus ook kan laten schieten. Onderstaand lees je hoe je dit probleem kan oplossen.

Hoe los ik dit op?

 1. Typ in de zoekbalk taakbeheer/task manager en open dit programma.
 2. Kijk welke processen/CPU’s het zwaarste draaien en kijk of je ze ook daadwerkelijk gebruikt/nodig heb.
 3. Filter welke je dus niet kunt gebruiken en beëindig deze. Dit doe je door rechtsonder op beëindigen te klikken.

Stoffige laptop

Je laptop heeft af en toe ook een kleine onderhoudsbeurt nodig. Stof is overal in huis/op kantoor en dringt dus ook je laptop binnen. Als er stof de ventilator van je laptop binnendringt, wordt het voor je laptop moeilijker om de warmte af te voeren. Hierdoor moet je ventilator harder draaien, wat voor meer lawaai zorgt.

Hoe los ik dit op?

  1. Schaf luchtspray of perslucht aan.
  2. Maak je laptop open of laat dit doen door iemand die er verstand van nodig heeft.
  3. Blaas met de luchtspray het stof van de ventilator af.

Geluid laptop oplossen

Laptop is oververhit

Je kent het vast wel. Je wil de oorsprong van je blazende laptop kennen, houdt je hand bij de ventilator en voelt een ware bron van warmte uit je laptop blazen. Dit houdt waarschijnlijk in dat je laptop hard aan het werk is en daarbij veel warmte omzet.

Hoe los ik dit op?

 1. Zet je laptop op de externe koeler.
 2. Sluit de externe koeler middels een USB-stick aan op de laptop.
 3. Je zult merken dat je laptop minder moeite moet doen af te koelen, waardoor er minder geluid wordt geproduceerd.