Het is lastig om direct te zien of je telefoon beschikt over een simlock. Een simlock is een softwarematige blokkering die ervoor zorgt dat de telefoon in verband staat met slechts één provider. De provider haalt hier voordeel uit, vanwege het feit dat je maar gebonden bent aan één provider. Wanneer je telefoon beschikt over simlock is dit dus een nadeel voor jou als gebruiker, omdat je niet zomaar kunt overstappen naar een andere telecomaanbieder. Hieronder gaan wij je uitleggen hoe je kan zien of je telefoon simlock vrij is.

Je kan alleen zien of je telefoon simlock vrij is, door het uit te proberen. Het stappenplan die hieronder wordt weergeven werkt voor elk merk telefoon op een soortgelijke manier.

  1. Je begint met het uit te zetten van je telefoon. Je zet je telefoon uit omdat het wel is voorkomt dat als de telefoon aanstaat en de simkaart wordt verwijderd, het toestel problemen gaat vertonen.

 

  1. Zodra het toestel volledig uitstaat, kan je de huidige simkaart eruit halen. Bij de meeste telefoons kan je de simkaart gemakkelijk verwijderen met bijvoorbeeld een paperclip. De simkaart zit meestal in de zijkant van de telefoon geschoven, liggend in een speciaal schuifstukje. Als je niet weet hoe de simkaart verwijderd moet worden, raadpleeg dan een handleiding van jouw toestel aan of zoek op internet.

 

  1. De simkaart is verwijderd. Nu moet je een simkaart plaatsen van een andere provider. Dus stel je had een simkaart van KPN, dan doe je er nu een simkaart in van bijvoorbeeld Vodafone. De meeste hebben geen andere simkaart van een provider, als dit het geval is vraag dan iemand anders om zijn/haar simkaart te lenen.

 

  1. Zodra de nieuwe simkaart van een andere provider in het toestel zit, kan de telefoon aangezet worden. Nu is het belangrijkste moment aangebroken, namelijk het antwoord op je vraag: is mijn telefoon simlock vrij? Er kunnen twee dingen gebeuren wanneer je je telefoon aanzet:

 

  1. De telefoon vraagt om de pincode van de simkaart, zodra je deze code invult en kan bellen betekent het dat je telefoon simlock vrij is.
  2. De telefoon geeft een melding aan met daarin het bericht dat er een blokkering is geconstateerd. De blokkering wordt opgeheven met een unlock-code of deblokkeringscode. Dit betekent dat je telefoon niet simlock vrij is.

Hiernaast hebben we nog een tip die we je willen meegeven. Verwar de pincode niet met de unlock-code, deze zijn namelijk verschillend van elkaar. Een unlock-code wordt gebruikt voor het simlock vrij maken van je telefoon, een pincode dient als beveiliging. Succes met de stappen hierboven!