Een warmtepomp is een veelgehoord alternatief voor het verwarmen van je woning. Door de overheid wordt de warmtepomp vanaf 2026 zelfs als de minimale norm gezien wanneer je de cv-ketel gaat vervangen. Maar werkt een warmtepomp precies en hoe zit dat met de verschillende soorten warmtepompen? In dit artikel geven we duidelijkheid.

Het basisprincipe van de warmtepomp

Het basisprincipe van een warmtepomp is eigenlijk te vergelijken met een omgekeerde koelkast. Waar een koelkast warmte onttrekt aan de buitenkant van het apparaat en zo de temperatuur aan de binnenkant laat dalen en de warmte afgeeft aan de lucht buiten de koelkast, onttrekt een warmtepomp energie uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht en gebruikt dit om een woning of water te verwarmen. Om dit te bewerkstelligen circuleert koudemiddel door de compressor, condensor, het expansieventiel en een verdamper. De warmtepomp heeft voor het verwarmen alleen een kleine hoeveelheid stroom nodig voor de compressor. Het grootste gedeelte bestaat uit gratis energie vanuit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht.

All-electric warmtepompen: volledig elektrisch

Om volledig van het gas af te gaan, is een zogeheten all-electric warmtepomp nodig. De naam zegt het al: deze warmtepomp werkt volledig elektrisch. Als je een all-electric warmtepomp laat installeren en je kookt elektrisch, dan is er geen gasaansluiting meer nodig. Je bespaart dan dus ook 100% op je gasrekening.

Hybride warmtepompen: werken samen met cv-ketel

Dan zijn er ook nog de zogeheten hybride warmtepompen. Deze kunnen samenwerken met je cv-ketel, wat bijvoorbeeld handig is wanneer de cv-ketel nog niet aan vervanging toe is. In de combinatie werkt de cv-ketel alleen bij piekbelasting voor het verwarmen van je woning, de rest wordt verwarmd door de warmtepomp. De cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van het water in de keuken en badkamer. Er zijn hybride warmtepompen die heel makkelijk omgezet kunnen worden naar een all-electric warmtepomp, die worden ook wel ‘All-Electric Ready’ genoemd.

Drie soorten warmtepompen

Buiten de all-electric en hybride warmtepompen zit er globaal nog een verschil in de werking van 3 soorten warmtepompen:

  • Lucht/water warmtepompen: onttrekt energie uit de buitenlucht
  • Water/water warmtepompen: onttrekt energie uit de bodem met behulp van een bron
  • Ventilatielucht/water warmtepompen: onttrekt energie uit de ventilatielucht

Wat voor een specifieke woning de beste keuze is, hangt onder andere af van de ruimte in huis en/of de tuin.

Warmtepompen met zonnepanelen

Wanneer je ook zonnepanelen hebt, dan kan de warmtepomp daar perfect mee samenwerken. Er zijn zelfs slimme manieren om nog meer van de opgewekte stroom door de zonnepanelen te profiteren. Denk aan de slimme sturing, zodat de warmtepomp een signaal krijgt zodra de zonnepanelen in werking zijn. Lees ook het artikel met tips voor het kopen van zonnepanelen en kom meer te weten over mobiele zonnepanelen.

Met behulp van de informatie in dit artikel weet je meer over de techniek achter de warmtepomp. Warmtepompen bevatten steeds meer slimme functies, zodat je ze bijvoorbeeld onderdeel kunt laten zijn van je Smart Home. En dankzij de vele keuzemogelijkheden is er altijd wel een warmtepomp beschikbaar die goed past bij de woning. Een vakkundige installateur kan daar het beste advies over geven.