Het afgelopen decennium is iedereen wel in aanraking gekomen met zonnepanelen. De bekende zwarte vlakken zijn volledig in het Nederlandse straatbeeld geïntegreerd en worden steeds meer toegepast, ook om de aarde bij te staan in haar strijd tegen global warning. Een van de nieuwste pijlers die daarvoor zorgen zijn mobiele zonnepanelen.

Mobiele zonnepanelen zijn, zoals de naam al zegt, verplaatsbare panelen. Dit kan doordat er een accu ingebouwd is, waarin zonne-energie wordt opgeslagen. Deze kan altijd naar vraag geplaatst worden op locatie, wat het uiterst interessant maakt voor bijvoorbeeld evenementen. De ingebouwde accu slaat de zonne-energie op, waardoor deze op een door jezelf gekozen moment gebruikt kan worden.

zonnepanelen

Voor- en nadelen mobiele zonnepanelen

Het grote voordeel van mobiele zonnepanelen is flexibiliteit, zoals bij veel mobiele apparaten. Of het nu een mobiele telefoon of een mobiel mens is, de term mobiel laat al zien dat iets of iemand flexibel is. Die flexibiliteit is natuurlijk terug te merken aan het feit dat je de zonnepanelen overal neer kan zetten, en dus overal naar wens zonne-energie kunt opwekken.

Daarnaast kun je ze voor verschillende doeleinden gebruiken. Er bestaan mobiele zonnepanelen waarmee je bij wijze van spreken een huis van stroom kunt voorzien, terwijl anderen net genoeg leveren om je laptop van stroom kunt voorzien. Een heel verschil dus, waarbij het goed is om aan te geven dat je goed moet kijken naar wat je wilt en nodig hebt.

zonnepaneel

Maar er kleven ook enkele mindere punten aan mobiele zonnepanelen. Zo zijn ze minder goed voor het milieu dan de ‘normale’ zonnepanelen. Dit komt door de ingebouwde accu, die niet echt milieuvriendelijk is. Ook het rendement is minder, gemiddeld levert een mobiel zonnepaneel de helft op van een normale variant. Oorzaak: zodra de accu van een mobiel zonnepaneel vol is, stopt deze met het opnemen van zonne-energie. Een gewoon zonnepaneel kan onbeperkt opleveren, doordat deze is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Meer huishouden-blogs van Electroweb lezen?