Rookmelders in huis nemen is een goed idee. Door rookmelders te hangen kan er snel ingegrepen worden bij brand en veel schade voorkomen worden. Niet alleen schade aan de woning zelf, maar ook aan waardevolle spullen. Naast materiële schade kan brand ook schade veroorzaken aan de gezondheid. Denk aan brandwonden of aan het inademen van rook. Maar het kan zelfs slechter aflopen, ieder jaar vallen er dodelijke slachtoffers als gevolg van woningbrand. Er is besloten om actie te ondernemen tegen deze schade en slachtoffers. Daarom geldt er vanaf 1 juli 2022 een verplichting voor rookmelders in iedere woning in Nederland.

Hoe ziet die verplichting er precies uit?

De verplichting van rookmelders geldt dus voor iedere woning in Nederland. Dat geldt dus voor zowel koop- als huurwoningen. Iedere woonverdieping dient voorzien te worden van een rookmelder. Hang dus bijvoorbeeld een rookmelder in de woonkamer en op de overloop tussen de slaapkamers. Of er ook op zolder een rookmelder nodig is, ligt aan hoe de zolder gebruikt wordt. Is de zolder slechts bedoeld voor opslag van spullen, dan is een rookmelder niet verplicht. Wordt de zolder gebruikt als slaapkamer, hang hier dan wel een rookmelder op. Daarnaast geldt dat rookmelders ook opgehangen dienen te worden op de vluchtroute, mits dit afgesloten is van waar de andere rookmelder op die woonlaag hangt.

Extra veiligheid inbouwen naast de verplichting

Door te voldoen aan de verplichting voor rookmelders ben je zeker op de goede weg naar een brandveilig huis. Toch kan het heel verstandig zijn om te kiezen voor wat extra veiligheid. Denk bijvoorbeeld eens aan de garage. Vaak is deze ruimte volledig afgesloten van de rest van het huis. Mocht hier brand uitbreken, dan duurt het wel even voordat je dit in de gaten hebt of de rookmelder in de woonkamer afgaat. Daarom is het zeker aan te bevelen om hier een extra rookmelder op te hangen. Ga vooral bij jezelf per ruimte na: hoe lang duurt het voor ik in de gaten heb dat hier een brandje ontstaat? Ieder huis is anders, daarom kun je dit zelf het beste bepalen.

Welke rookmelders kiezen?

Er zijn veel verschillende merken rookmelders en ieder merk heeft ook weer verschillende modellen. Daarom kan het lastig zijn om te kiezen welke je nodig hebt. In principe is iedere rookmelder die in Nederland verkocht wordt voorzien van CE keurmerk. Bij de bekendere merken ben je hier helemaal zeker van. Daarnaast is het goed om te letten op de levensduur van de rookmelder en de batterij. Soms is dit 1 jaar, soms is dit 10 jaar. Door te kiezen voor rookmelders die 10 jaar meegaan hoef je hier lange tijd niet naar om te kijken. Dat is overigens niet helemaal waar, controleer alsnog regelmatig met de testknop of de rookmelder werkt.