Door je hele leven goed voor je mond en tanden te zorgen, kun je zowel tandheelkundige als medische problemen helpen voorkomen. De beste manier om dit te doen is door elke dag je tanden te poetsen, te flossen en je tandarts regelmatig te bezoeken. Een gezonde mond is belangrijker dan je misschien denkt. Je gebruikt je mond om te eten, te glimlachen en te spreken. Een slechte mondgezondheid kan al deze dingen beïnvloeden. Het hebben van een gezonde mond, tanden en tandvlees kan vele gezondheidsvoordelen hebben. Een goede mondgezondheid is zeker niet moeilijk om te bereiken, maar het vergt wel wat discipline. Door goed voor je mond te zorgen, kun je veel pijn en kosten voorkomen. Lees verder voor een aantal manieren om je mond goed te verzorgen! 

5 manieren om je mond gezond te houden 

1.  Poets je tanden 

Tandartsen raden het aan om minimaal twee keer per dag met een fluoridetandpasta en bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Met een elektrische tandenborstel kom je namelijk eenvoudiger bij alle moeilijk bereikbare plekken in je mond. Bovendien geeft de elektrische tandenborstel je een massage op het tandvlees, wat tandvleesontstekingen tegengaat.  

2. Flos je tanden  

Voor het tandenpoetsen is het verstandig om eerste je tanden te flossen. Hiermee verwijder je eenvoudig alle bacteriën en debris die tussen je tanden zitten. Flos je tanden minstens één keer per dag. Doe dit altijd voor het tandenpoetsen.  

3. Gebruik een tongschraper 

Heb je vaak last van een vieze tong en een slechte adem? Dan is het belangrijk om een tongschraper te gebruiken. Veel bacteriën nestelen zich in de groeven van je tong. Veel mensen gebruiken hun tandenborstel om hun tong schoon te krijgen. Toch is een tongschraper de beste manier om van een vieze tong af te komen.  

4. Rook niet 

Roken is niet alleen schadelijk voor je algehele gezondheid, maar is ook erg slecht voor de gezondheid van je gebit en mond. Bovendien verkleurt het je tanden erg.  

5. Controleer je mond en gebit  

Controleer regelmatig je mond op ontstoken tandvlees of andere veranderingen. Dit kun je eenvoudig zelf in de spiegel doen. Ga bij pijn of twijfel altijd naar de tandarts.  

6. Ga naar de tandarts 

Ga elke 6 maanden naar je tandarts voor regelmatige controles en reinigingen. Heb je last van pijn bij het poetsen, eten of drinken, dan is het verstandig direct een afspraak te maken bij je tandarts.