Heeft al dat (thuis)werken ervoor gezorgd dat je meer klachten aan je rug of nek hebt of dat deze op beginnen te komen? Je zult niet de enige zijn. Maar je kunt er iets aan doen. Electroweb legt uit wat het belang van een goede bureaustoel is voor je rugklachten.

Het blijft eigenlijk een raar gegeven: je ligt zeven tot negen uur per dag in bed en is fijn liggen heel belangrijk. Maar de gemiddelde mens zit op een dag zomaar hetzelfde aantal uren op een bureaustoel, zonder dat daarbij de juiste zitpositie aangenomen wordt. Op deze manier ben je een gevaar voor je eigen lichaam. Goed zitten is zó belangrijk.

bureaustoel

Hoe kom je aan rugklachten?

Een probleem oplossen gaat eigenlijk niet zonder de oorzaak te kennen. Veel rugklachten komen door een verkeerde zithouding. De rug niet recht of een gebogen nek; het komt allemaal voorbij. Voor je je rugklachten aan wil pakken of wil voorkomen, is het dus goed om kritisch naar je eigen houding te kijken.

Waarom een goede stoel voor je rug?

Simpel: omdat je wil dat je rug zo lang mogelijk in goede conditie meegaat. Als je urenlang achter elkaar kantoorwerk uitvoert, kan een goede stoel een wereld van verschil zijn. Het zorgt er tevens voor dat je fysieke en mentale conditie verbeterd, zonder dat je daarbij stilstaat.

Een goede stoel zorgt er automatisch voor dat je lichaam op de goede plekken ondersteund wordt en stimuleert een gezonde zithouding. Daarbij staat de rug recht, de armleuningen op de juiste afstand en je hoofd schouders en heup in één lijn. Allemaal kenmerken van een goede zithouding achter je laptop/computer.

bureaustoel-rugklachten

Voordelen goede stoel

Naast de lichamelijke voordelen zijn er nog een heel aantal pluspunten op te noemen. Wat denk je van de arbeidsproductiviteit met een pijnlijke rug en die met een gezonde rug? Of je eigen geluk. Na een dag werken zonder pijnlijke rug klap je met meer plezier je laptop dicht dan dat je eerst ‘auw’ moet zeggen. Allemaal dingen waar je niet direct bij nadenkt, maar die weldegelijk een verschil maken.

Lees hier meer huishouden-tips van Electroweb.