Zo’n 15% van de totale elektriciteit in Europa wordt gegenereerd door bewegend water. In Zuid-Amerika wordt zelfs driekwart van de elektriciteit opgewekt door middel van het water. Het grootste gedeelte hiervan wordt opgewekt in waterkrachtcentrales in rivieren, maar energie uit waterkracht omvat meer mogelijkheden dan alleen de bekende stuwdammen. Deze review geeft een overzicht van de verschillende manieren waarop elektriciteit uit water kan worden opgewekt, en bespreekt de rol van waterkracht in verschillende Europese landen.

De verschillende soorten centrales

Waterkracht is een verzamelnaam voor verschillende methoden om energie op te wekken uit water. In alle gevallen wordt gebruik gemaakt van ofwel hoogteverschillen, ofwel de stroomsnelheid van het water. De meest voorkomende vorm van waterkracht is een centrale in een (stuw)meer in een bergachtig gebied. Daarnaast wordt elektriciteit uit waterkracht opgewekt in pompcentrales, riviercentrales, en ook op zee dankzij de getijden en golven. Al deze vormen worden hieronder toegelicht.

Waterkrachtcentrale

In waterkrachtcentrales worden turbines aangedreven door stromend of neerstortend water. Hoe groter het hoogteverschil en het debiet van de rivier, hoe hoger de capaciteit. Deze centrales zijn te vinden in (kunstmatige) dammen in rivieren, meestal in bergachtige gebieden. In veel gevallen is een stuwmeer aangelegd achter de elektriciteitscentrale. Stuwmeren in Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland leveren substantiële proporties van de nationale elektriciteitsvraag. Waterkrachtcentrales kunnen een behoorlijke capaciteit hebben. Capaciteiten tussen de 100 – 300 MW zijn veelvoorkomend. Ter vergelijking, het grootste Europese windmolenpark dat momenteel volledig in werking is heeft een capaciteit van 165,5 MW.. Grote waterkrachtprojecten kunnen veel grotere capaciteiten bereiken. Grand Coulee in de Verenigde Staten heeft een capaciteit van bijna 7000 MW. De beruchte Drieklovendam in China, die naar verwachting in 2009 helemaal compleet zal zijn, heeft een geplande capaciteit van zo’n 18,000 MW.

Energie abonnementen vergelijken

Bij een nieuw energiecontract kun je zelf bepalen bepalen of je gebruikt wilt maken van groene stroom. Deze energie wordt altijd op een duurzame manier opgewekt. Denk dan aan windenergie, zonnestroom maar ook water. Vaak is een deel van de stroom standaard al groen. Verschillende energieleverancier bieden extra duurzame pakketten aan zoals Greenchoice en Powerpeers. Niet alleen elektriciteit kan duurzaam worden opgewekt. Hetzelfde geldt voor groen gas. Dit is c02 gecompenseerd gas. 

Online overstappen

Via verschillende websites kun je snel en eenvoudig overstappen naar een andere energieleveranciers. Je moet daarvoor weten bij welke aanbieder je op dit moment zit en wat de einddatum van het energiecontract is. Het nieuwe abonnement laat je ingaan op de dag dat het oude contract verloopt. Vaak kun je door over te stappen van energieleverancier extra veel besparen op het jaarcontract. Ze bieden een welkomstkorting / bonus waardoor je een cashback krijgt van bijvoorbeeld €150 tot €300 na het eerste jaar. Zo profiteer je dus van extra lage energietarieven voor stroom en gas.