Thunderbolt 3 heeft ten opzichte van de voorgaande versies een paar belangrijke veranderingen ondergaan. In dit artikel gaan we daar op in. Maar eerst waar begon het mee? In dit artikel Bespreken we de verschillen tussen Thunderbolt en de nieuwe versie Thunderbolt 3.
De ontwikkeling van Thunderbolt
Thunderbolt is een interface die is ontwikkeld door Intel, met een bijdrage van Apple. Het is een seriële bus voor de verbinding tussen een computer en randapparatuur, bijvoorbeeld een printer of beeldscherm. Het is de bedoeling dat Thunderbolt de vervanger wordt voor andere bestaande bussen, zoals onder meer SCSI, PCI Express, FireWire en USB. Diverse protocollen kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. Behalve video- en audiosignalen is er datacommunicatie mogelijk. Oorspronkelijk werd de Mini Display Port als fysieke TB aansluiting gebruikt.
Wat kun je met het apparaat?
Op een Thunderbolt poort kunnen maximaal zes apparaten worden aangesloten via hubs of als zogenoemde daisy chains. Dat laatste betekent dat apparaten achter elkaar of cirkelvormig worden aangesloten. Met Thunderbolt kan op een computer het aantal verschillende typen poorten behoorlijk worden gereduceerd. Zoals gezegd, kunnen oudere bussen/protocollen via Thunderbolt worden gebruikt. Bij de introductie zegde Intel snelheden van maximaal 10 Gbps toe.
Dat is bij gebruik van een koperdraadverbinding. Bij een glasvezelverbinding kan de snelheid het tienvoudige zijn, terwijl men oorspronkelijk aannam dat voor 10 Gbps al glasvezel nodig zou zijn. Maar dat bleek dus niet nodig te zijn. Een koperdraadverbinding is goedkoper en bovendien kan via zo’n verbinding een aangesloten apparaat van voedingsspanning worden voorzien.
De nieuwe versie: Thunderbolt 3
Thunderbolt 3 kwam beschikbaar in 2015. Het kan een snelheid hebben van 40 Gbps. Het is de snelste poort die momenteel beschikbaar is op een computer (met name van Apple). In plaats van Mini Display Port wordt nu een USB-C poort gebruikt. Je zou dus kunnen spreken van USB C Thunderbolt. Thunderbolt 3 biedt twee bidirectionele kanalen van 20 Gbps elk en dus de al genoemde 40 Gbps in totaal. Bovendien kan het een 100 W voeding leveren. Dat is significant meer dan bij vorige Thunderbolt versies. Dat vermogen kan voor veel aangesloten apparaten voldoende zijn en die hebben dan geen aparte voedingskabel nodig. Intel biedt drie varianten van controllers voor USB C Thunderbolt, namelijk:
- Een zogenoemde Double Port (DP) gebruikt een PCIe 3.0 x4 verbinding voor twee TB 3 poorten
- Een Single Port (SP) gebruikt een PCIe 3.0 x4 verbinding voor een TB 3 poort
- Een Low Port (SP) gebruikt een PCIe 3.0 x2 verbinding voor een TB 3 poort
PCIe is een standaard voor het insteken van kaarten met elektronica, zogenoemde Printed Circuit Boards (PCB), in een computer.