De coronapandemie heeft voor een zekere digitalisering van de wereld gezorgd, waarbij plots heel veel mogelijk bleek op het wereldwijde web. Massaal zaten we achter de webcam voor vergadering, meetings of zelfs dates. Maar is dat wel zo veilig en is het slim om je webcam te afdekken? Electroweb zocht het uit.

Voor we het artikel beginnen: er is niet één oplossing. Ieder zal zelf moeten beslissen of hij of zij het verstandig vindt om de webcam af te dekken. Wat wel vast staat, is dat het afdekken van je webcam ervoor kan zorgen dat je privacy gewaarborgd wordt.

webcam laptop

Wat zijn de risico’s van een onafgedekte webcam?

Het antwoord op deze vraag is relatief simpel: je loopt het risico om gehackt te worden. Vrouwen die zich net aan het omkleden waren, een man met zijn broek op zijn enkels; er zijn talloze voorbeelden beschikbaar van mensen die hun ‘dagelijkse’ dingen aan het doen waren en plots gehackt werden. Vaak wordt er dan met die beelden gechanteerd, wat weer voor mentale problemen kan zorgen bij de slachtoffers.

Maar hoe komen die mensen dan zo gemakkelijk bij je webcam? Het zijn gewoon criminelen, die het in veel gevallen gemunt hebben op geld. Kunnen ze het niet halen bij goed beveiligde bedrijven of andere instanties, dan proberen ze het wel bij de gewone burger. Jij en ik, dus. En het maakt ze dan echt niet uit of het via een webcamhack of andere vieze truc moet.

webcam afdekken

 

Hoe webcam afdekken?

Heel gemakkelijk. Je plakt er een plakbandje of notitieblaadje op, die je er enkel afhaalt als je je webcam ook daadwerkelijk nodig hebt. Zo kun jij bepalen welke beelden van jezelf je webcam registreert en hoef je je nooit druk te maken over welke beelden er mogelijk van je zijn.

Het klinkt misschien als een doemscenario, maar met zo’n simpele truc is het bijna om niet te doen. Alle slachtoffers van deze criminele activiteiten waren ook uit het niets de sjaak, dus je bent niet de eerste. Daarom willen wij van Electroweb je op het hart drukken: doe dat plakbandje over je webcam heen, het kost weinig moeite en het kan je nog meer moete besparen.

Lees hier meer Electroweb-blogs over technologie.