Een notebook en laptop lijken zonder meer veel op elkaar, maar toch zijn er enkele verschillen die het benoemen waard zijn. Electroweb ging op onderzoek uit en legt de belangrijkste verschillen tussen een laptop en notebook voor. 

We beginnen met de gelijkenissen. In principe is zowel een laptop als notebook een draagbare computer. Ze lijken zelfs in zoverre op elkaar, dat veel mensen niet eens verschil gaan zien tussen de twee. Daarom is het ook verstandig om niet te kiezen voor een laptop of notebook, maar simpelweg voor het apparaat dat het beste bij jou past.

Verschillen laptop en notebook

Want dat er wel degelijk verschillen waren, staat als een paal boven water. Zo is een notebook over het algemeen een stuk kleiner en lichter dan een laptop, wat voor veel mensen de reden is om er een aan te schaffen. Kleine, lichte laptops zijn de laatste jaren hip, met name onder scholieren. Ze beschikken namelijk over dezelfde kracht en snelheid, maar zorgen voor een stuk minder gewicht in de tas.

notebook

De eerste laptops die gemaakt werden, waren groot en zwaar. Toch kregen ze naam laptop omdat ze idealiter op schoot pasten, aangezien ‘lap’ in het Engels schoot is. ‘Note’ is dan weer het Engelse woord voor notitie, waarvoor Notebooks oorspronkelijk gebruikt werden. Doordat mensen hun ‘grotere’ laptops gebruikten voor hun werk, werden de Notebooks gebruikt als notitieboekjes, waaruit de naam dan ook is ontstaan.

Verschillen 2021

Dat was een uitgebreid geschiedenislesje over de oorsprong van laptops en notebooks, door naar het heden. Want wat zijn anno 2021 nu de wezenlijke verschillen, waarop je eventueel je aankoop kan baseren? Daar kunnen we vrij kort over zijn: die zijn er eigenlijk bijna tot niet. De laptops van tegenwoordig zijn zo dun, dat ze ook goed door kunnen als notebook. Vice versa geldt hetzelfde.

Lees hier meer technologie-blogs van Electroweb!