Technologieën hebben de wereld blijvend veranderd en zullen dat ook blijven doen. De afgelopen decennia stonden mondiaal in het teken van technologische verandering, en de verwachting is dat dit de komende jaren allesbehalve afneemt. Maar wat moeten we dan verwachten qua technologische vooruitgang de komende tijd? Electroweb keek in de glazen bol.

1. Big Data

‘Big Data’ is een term die je vast al eens ergens voorbij hebt horen of zien komen, maar waarvan je niet precies weet wat het inhoudt. Big Data is eigenlijk alles wat jij en ieder ander ter wereld uitspookt op het wereldwijde web, verzameld in een term. ‘Maar wat kan of moet je daar precies dan mee?’, hoor ik je bijna denken. Nu, het wordt voor slimme computers steeds makkelijker om deze data te analyseren. Het is niet de vraag of, maar eerder op welke manier dit een invloed gaat hebben op ieders dagelijkse leven?

2. Kunstmatige intelligentie

Een andere factor die een rol kan gaan spelen in het dagelijks leven van eenieder is Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Ook dit is een complex begrip, maar zie het als een vorm van technologie die het denkwerk van de mens op termijn kan overnemen. Zo ver is het nog niet helemaal, maar het is ook niet zo dat ze er ver vanaf zitten. We zijn benieuwd hoe dat zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

3. Robots; exponent van technologieën

Veel mensen stellen al jaren dat het eraan zit te komen: robots die het werk van mensen overnemen. Elk jaar komen we dichter bij dit fenomeen, maar tot nu toe is de mens voldoende weerbaar en flexibel gebleken en is de robot nog geen seconde echt een gevaar geweest. Het kan zomaar zijn dat dit in de nabije toekomst veranderd, maar voorlopig is het nog niet echt een issue: toch blijven we het met alle interesse in de gaten houden als we het hebben over technologieën.

robot

Meer technologie-blogs lezen?