Er vindt een sterke verandering plaats op het gebied van gezondheid in combinatie met technologie. Mede door alle technologische ontwikkelingen, is er duidelijk te zien dat de zorg veel persoonlijker wordt waarbij de patiënt centraal staat. Hieronder worden een aantal ontwikkelingen weergeven, die een sterke impact hebben op de groeiende verandering.

Big data

Het verzamelen en analyseren van data is van groot belang in de gezondheidszorg. Een paar jaar geleden is ervoor gekozen om de krachten te bundelen van verschillende landen. De SAP en de ASCO zijn een samenwerking begonnen, waarbij de partijen de gegevens van wereldwijde kankerpatiënten hebben samengevoegd en geanalyseerd. Met deze data kunnen oncologen een betere overweging maken over welke behandelmethode ze moeten hanteren. Om de data zorgvuldig te verzamelen is er een programma ontwikkeld, genaamd  CancerlinQ. in het programma zijn al meer dan 1 miljoen patiëntgegevens te vinden, waar onderzoekers baat bij hebben. De onderzoekers kunnen namelijk kijken of er eerder ontdekte patronen zichtbaar zijn, waardoor ze hun behandelmethode kunnen verbeteren.

Uv-straling

Er wordt steeds meer online gedaan, en dit zie je ook terug in de gezondheidszorg. Het KWF Kankerbestrijding besteed veel aandacht aan kankerpreventie. Met een vernieuwende applicatie willen ze de mensen duiden dat een goede bescherming van de huid van groot belang is. Huidkanker is namelijk een van de meeste voorkomende vormen van kanker in Nederland.  Het is vooral belangrijk dat kinderen goed beschermd worden tegen de schadelijke straling van de zon. KWF is daarom druk bezig met het ontwikkelen van een app die kinderen en ouders wijsmaken om aan de slag te gaan met het smeren, kleren en weren.  De app geeft op basis van je locatie, weersomstandigheden en uv-straling een advies over hoe je jezelf het best kan beschermen. Daarnaast kan er met je persoonlijke data gegevens een persoonlijk en actueel advies gegeven worden over de bescherming die jij nodig hebt.

Dit is pas de eerste fase van de app, die nog steeds in ontwikkeling is om nog uitgebreider en beter te kunnen presteren.  Om de app leuk en inspirerend te houden wordt er aan gedacht om de app uit te breiden met het toevoegen van gramification elementen.  Ook zal er in de toekomst gebruikt gaan worden van een puntensysteem. Dit systeem moet ervoor gaan zorgen dat kinderen nog meer gestimuleerd worden om zichzelf te beschermen tegen de zon.

Met deze twee voorbeelden wordt duidelijk gemaakt dat IT ingezet kan worden voor de gezondheidszorg, maar ook om de preventie te stimuleren. Er wordt steeds meer ontwikkeld op online gebied, waardoor de gezondheid op alle vlakken kan groeien. Vooral het testen en analyseren wordt steeds makkelijker door het makkelijke bereik die je nu op internet vindt.