Het werken met een 3D printer werkt alleen wanneer het juiste type filament wordt gekozen. Dit is van essentieel belang. Om het gewenste eindresultaat te bereiken, is het juiste bouwmateriaal nodig. Het is goed om te weten dat er daarom ook vele soorten bouwmateriaal worden aangeboden. Je kunt daardoor aan de slag op de manier die het best bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld met een plasticvariant, maar het kan ook met andere middelen. Het doel van het ontwerp bepaalt vaak welk type materiaal het best kan werken. Kennis van de vele soorten is belangrijk.

De versterkte soorten
Het is belangrijk om te beseffen dat de verschillende soorten filament ook echt verschillende kenmerken hebben. Zo zijn er soorten die extra sterk zijn en daardoor dus ook beter bruikbaar zijn voor bepaalde doelen. Dit zijn de soorten die voorzien zijn van bijvoorbeeld glasvezels of kunststofvezels. Op die manier zijn extra sterke producten te maken. Wat dan weer leidt tot betere eindresultaten. Het is ook geschikt om er een bepaalde look mee te realiseren. Dat is dan ook wat wel heel veel waarde kan hebben. Deze soorten filament zijn dan ook aan een snelle opmars bezig als materiaal.

Nieuwe mogelijkheden met filament
Het is ook nog altijd zo dat er nieuwe soorten filament op de markt komen. Er zijn al veel soorten, maar er is nog altijd ruimte voor nieuwe wegen. Daardoor worden de mogelijkheden om ontwerpen te printen ook alleen maar verder vergroot. Het is onder andere zo dat er met verschillende sterktes en met verschillende vormen van kleur wordt gewerkt. Daardoor is steeds meer de mogelijkheid om gericht te werken te bieden. Het printen in 3D wordt voor steeds meer doelgroepen dus ook de aantrekkelijke manier van werken. Het geeft de gebruikers van de printers alleen maar meer opties.

Het juiste materiaal kiezen
Doordat er veel verschillende soorten filament bestaan, is het goed om de mogelijkheden eerst te verkennen. Door eerst goed te bekijken wat er allemaal gebruikt kan worden voor het 3D-ontwerp, is goed te bepalen wat het beste werkt. Dat kan bijvoorbeeld PLA of ABS zijn. Dit zijn de bekende vormen van filament die vaak naar voren komen. Toch zijn dit niet de enige twee opties. Er zijn ook andere soorten. Daarbij gaat het dan zowel om plastic, als om andere materialen. Wel is het belangrijk de soort ook door de te gebruiken 3D printer te verwerken is.