Hoewel apps in de dagelijkse online interacties van de meeste mensen belangrijker zijn dan het bezoeken van traditionele websites, zijn de basisregels voor internetbeveiliging onveranderd gebleven. Er zijn nog altijd hackers op de loer naar persoonlijke informatie die kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld jouw creditcard- en bankgegevens. Onveilig surfen kent ook andere bedreigingen – van de publicatie van persoonlijke opmerkingen of foto’s die bijna onmogelijk te verwijderen zijn als ze eenmaal online staan, tot het in contact komen met mensen waarmee je liever geen connectie hebt. Om veiligheidsproblemen te voorkomen, hebben we in dit artikel de belangrijkste basisregels voor internetveiligheid op een rijtje gezet.
1. Houd persoonlijke informatie professioneel en beperkt
Houd rekening met welke informatie je precies deelt online, zowel voor jouw zakelijke als privéleven. Potentiële werkgevers of klanten hoeven bijvoorbeeld niet jouw persoonlijke contactgegevens of huisadres te kennen. Op sociale media zoals LinkedIn, deel alleen jouw deskundigheid en beroepservaring, en de manier waarop zij contact met je kunnen opnemen. Je zou immers ook geen zuiver persoonlijke informatie aan vreemden geven, geef deze informatie dan ook niet aan miljoenen mensen online.
2. Zorg voor goede privacyinstellingen
Marketeers willen alles over je weten, en hackers ook. Beiden kunnen enorm veel leren van slechts jouw online surfgedrag en gebruik van de sociale media. Onthoud dat jij uiteindelijk verantwoordelijk bent voor je informatie. Maak gebruik van webbrowsers en mobiele besturingssystemen met specifieke instellingen om je privacy online te beschermen. Daarnaast hebben platforms zoals Facebook ook instellingen die jouw privacy kunnen verbeteren. Hoewel deze instellingen soms (opzettelijk) moeilijk te vinden omdat bedrijven willen dat jouw persoonlijke informatie marketingwaarde heeft, kun je diverse privacy-instellingen inschakelen die ervoor zorgen dat er minder van jouw informatie openbaar te vinden is.
3. Surf veilig
Net zoals je op straat niet zo snel naar onveilige buurten gaan, is het online net zo belangrijk om geen onveilige plekken te bezoeken. Cybercriminelen gebruiken diverse soorten inhoud als lokaas, aangezien zij weten dat mensen door aantrekkelijke inhoud soms in de verleiding komen en hun waakzaamheid laten verslappen. Het internet kent talloze ondetecteerbare valstrikken waar een onvoorzichtige klik al jouw persoonlijke gegevens kan blootgeven of jouw toestel kan infecteren met malware. Zorg er dus voor dat je altijd bewust bent van de plekken waarop je surft.
4. Gebruik een beveiligde VPN-verbinding
Gebruik een beveiligde VPN-verbinding om jouw internetgebruik nog veiliger te maken. Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw toestel en de betreffende internetserver, waardoor niemand de gegevens die je uitwisselt kan controleren of inzien.
Als ondernemer is het misschien nog wel belangrijker om jouw internetveiligheid te waarborgen. Hierbij kan een ICT-partner helpen. Wil je meer weten hoe jouw netwerkomgeving kan worden geoptimaliseerd voor maximale internetveiligheid en gebruiksvriendelijkheid, kijk dan eens op CT-Groep voor meer informatie.